Τα ΦΑΦ έχουν αναγνωρισμένη αξία ιδιαίτερα στη μεσογειακή διατροφή αλλά η πρόσφατα αυξημένη ζήτησή τους προέρχεται από την Ευρωπαϊκή και διεθνή Φαρμακοποιία και τη Βιομηχανία Τροφίμων αφενός, λόγω των ιδιοτήτων των αιθέριων ελαίων τους ή άλλων βιοδραστικών συστατικών τους, και αφετέρου από την Ελληνική Βιομηχανία Κοσμετολογίας λόγω των απαιτήσεων του καταναλωτικού κοινού για προϊόντα “φυτικής προέλευσης”. Από τα ενδημικά ΦΑΦ που έχουν αξιολογηθεί ως προς τη βιοδραστικότητά τους από την Ερευνητική Ομάδα (ΕΟ) του ΓΠΑ και παρουσίασαν υψηλή έως ικανοποιητική απόδοση σε αιθέριο έλαιο, υψηλή εκατοστιαία συγκέντρωση στα κύρια δραστικά συστατικά τους και υψηλή παρεμποδιστική δράση σε μύκητες, βακτήρια και ζιζάνια είναι, η Ελληνική ρίγανη με προέλευση το νησί της Ικαρίας, το φασκόμηλο και το κρίταμο (5, 6).